پرتال “مسلمانان در فرانسه” که در فرانسه بسیار معروف است مقاله ای مبسوط در مورد زندگی و خلاقیت شاعر و متفکر بزرگ آذربایجانی، نظامی گنجوی تهیه کرد.
به گزارش خبرگزاری report.az ، در این مقاله به هشت صد و هشتادمین سالگرد تولد نظامی گنجوی، تأثیر این شاعر بر ادبیات آذربایجان و جهان با دفاع از اصول اومانیستی که تنها از قرن چهاردهم در اروپا شکوفا شد، تأکید شده است.
اشاره شد که «در فرانسه، از اواخر قرن پانزدهم، نویسندگان، دانشمندان، فیلسوفان و هنرمندان، انسان را موضوع اصلی خلاقیت، تحقیق و اندیشه خود قرار دادند. از سوی دیگر، نظامی از ارزش هایی دفاع کرد که چند قرن پیش با آغاز عصر جدید (پایان پانزدهم – آغاز قرن شانزدهم) در اروپا شروع شد: جایگاه زن در جامعه و مسئله برابری جنسیتی، معنای عدالت، احترام به طبیعت یا آزادی تفکر مستقل:
«مضمون عشق در اشعار نظامی از اهمیت کمتری برخوردار نیست، زیرا در شکلگیری فرد مشارکت میکند. در آثار شاعر، شخصیتها تنها پس از آیین آغازین میتوانند عشق پیدا کنند که شامل آزمون هایی است که آنها را به بلوغ جسم و ذهن می رساند.»
در این مقاله آمده است که نظامی در گنجه به دنیا آمده است: گنجه یکی از بزرگ ترین مراکز فرهنگی و تجاری خاور میانه و یکی از قدیمی ترین شهر های قفقاز است که تاریخ آن به 494 سال قبل از میلاد می رسد. گنجه در حال حاضر دومین شهر بزرگ جمهوری آذربایجان است که در منطقه آران در غرب کشور واقع شده است. نظامی در سال 1141 در این شهر به دنیا آمد و در سال 1209 در همانجا در گذشت.
قرن دوازدهم که این شاعر در آن می زیست، دوره ای طلایی در تاریخ مردم آذربایجان محسوب می شود. اشعار نظامی حاوی عناصری است که در افسانه های مردم آذربایجان یافت می شود، مانند قلعه دربند واقع در شمال قفقاز. نظامی قصد خود را از استفاده از این افسانه ها در شعر «خسرو و شیرین» به صراحت بیان می کند.
این شاعر جوان که در مدرسه گنجه تحصیلات درخشانی کسب کرد، جایگاه مهمی در تحصیل او داشت. نظامی به تحصیل دروس قرآن، ریاضی، نجوم، جغرافیا و زبان های خارجی پرداخت.
اثر اصلی نظامی گنجوی «خمسه» نام دارد و مشتمل بر پنج قصیده است که بین سالهای 1173 تا 1203 سروده شده است. این ها «گنج اسرار»، «خسرو و شیرین»، «لیلی و مجنون»، «هفت زیبا» و «اسکندرنامه» هستند.
در این مقاله تاکید شده بود که هدف اومانیسم نظامی گنجوی هماهنگی بین مردم است.