مدتی است که مشاهده می کنیم که تماس های سران کشورهای ترک زبان در قالبی جدید ادامه دارد. فعالیت رهبر آذربایجان در برقراری تماس ها غیرقابل انکار است. زیرا الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان توسعه روابط با کشورهای ترک زبان را یکی از موضوعات اولویت دار در سیاست خارجی می داند. رئیس دولت سیاست منسجمی را در راستای گسترش همکاری ها با این کشورها در زمینه های اقتصادی، سیاسی، بشردوستانه و غیره اجرا می کند.
البته برقراری ارتباط نزدیک بین کشورهای ترک زبان بر خلاف منافع برخی محافل بیرونی است. بنابراین، قابل درک است که این امر به طور معمول توسط سایر کشورها پذیرفته نمی شود. گفتگوهای تلفنی و دیدارهای زنده رئیس جمهور آذربایجان با سران کشورهای ترک زبان نقش عمده ای در توسعه بیشتر روابط با کل جهان ترک داشت.
نقش رهبر آذربایجان در نزدیکی کشورهای ترک زبان
جهت اطلاع به اطلاع می رسانیم که تلاش های رهبر آذربایجان در توسعه ارتباطات بین کشورهای ترک زبان همواره مورد قدردانی بوده است.
اجرای پیشنهادات و ابتکارات ارائه شده توسط رئیس جمهور الهام علی اف کمک قابل توجهی به توسعه روابط بین کشورهای ترک زبان داشت. اینها شامل مکان مقر TURKPA و بنیاد بین المللی فرهنگ و میراث ترکیه در باکو، برگزاری نشست فوق العاده شورای ترک ها از طریق ویدئو کنفرانس در 10 آوریل 2020 و سایر موضوعات با هدف توسعه همکاری ها در در زمینه های اقتصادی، اقتصادی و بشردوستانه.
ارتقای روابط دوجانبه توسط رئیس جمهور الهام علی اف به بالاترین سطح در تاریخ روابط آذربایجان و ترکیه، توسعه روابط متقابل با قزاقستان، ازبکستان، قرقیزستان و ترکمنستان، آذربایجان نقش پلی را در گسترش روند همگرایی بین ترکیه و ترکیه ایفا کرد. کشورهای ترک زبان و همچنین تبدیل شدن به یک سازمان جدید کشورهای ترک از شورای همکاری کشورهای ترک زبان خدمات وی در ایفای جایگاه وی بسیار عالی است.
در 12 نوامبر 2021، تحت رهبری رئیس جمهور آذربایجان، فرمانده کل الهام علی اف، سران کشورها برای پیروزی تاریخی که با تضمین آزادی سرزمین های جمهوری کمک مهمی به وحدت ترکیه کرد. جمهوری آذربایجان از اشغال و احیای تمامیت ارضی و زمینه سازی برای دستیابی به صلح و ثبات پایدار در منطقه، تصمیمی مبنی بر اعطای نشان “عالی ترین نشان جهان ترکیه” به الهام علی اف اتخاذ کرد.
روابط قزاقستان و آذربایجان با ریشه های عمیق
اقوام آذربایجانی و قزاقستانی که مردمانی ترک زبان هستند، از نظر ارزش های قومی، مذهبی و فرهنگی بسیار به یکدیگر نزدیک هستند. جهت اطلاع شما روابط دیپلماتیک آذربایجان و قزاقستان در 30 اوت 1992 برقرار شد. در ژانویه 1993 سفارت قزاقستان در آذربایجان افتتاح شد و در مارس 2004 سفارت جمهوری آذربایجان در این کشور افتتاح شد. از سپتامبر 2008، کنسولگری آذربایجان در آکتائو قزاقستان فعالیت می کند. اما امروز همانطور که قاسم جومارت توکایف رئیس جمهور قزاقستان در باکو گفت، در دهه 1990 مشکلاتی بین دو کشور وجود داشت:
او گفت: «آن زمان را به خاطر دارم و البته شما به خاطر دارید، از نظر امروز، آن مشکلات بسیار کوچک، بسیار کوچک بود، اما وجود داشت. امروز ما هرگز و به طور تصادفی نمی گوییم که همکاری ما ماهیت استراتژیک دارد، چون اینها فقط حرف های پر سر و صدا نیست، خود همکاری از نظر حجمی چنین ماهیتی دارد.”
کشورهای ما در چارچوب سازمانهای بینالمللی مانند سازمان ملل متحد، سازمان امنیت و همکاری اروپا، شورای مشارکت یورو-آتلانتیک، سازمان همکاری اسلامی، سازمان کشورهای ترک، آکادمی بینالمللی ترکیه، بنیاد فرهنگ و میراث ترکیه، TÜRKPA، TURKSOY همکاری نزدیک دارند.
رهبر ملی حیدر علی اف همواره به توسعه روابط بین آذربایجان و قزاقستان اهمیت زیادی داده است. در سیر سیاست خارجی که توسط مقام معظم رهبری انجام شد، توسعه روابط آذربایجان و قزاقستان در چارچوب روابط دولت های ترکیه و در قالب دوجانبه اهمیت مهمی داشت. در 10 تا 11 ژوئن 1997، رئیس جمهور حیدر علی اف به قزاقستان سفر کرد. بر اساس نتایج این بازدید، تعدادی اسناد از اهمیت ویژه بین جمهوری آذربایجان و جمهوری قزاقستان به امضا رسید.
ارتباط اقتصادی آذربایجان و قزاقستان
رئیس جمهور الهام علی اف اولین سفر رسمی خود را در سال 2004 از قزاقستان انجام داد. در این بازدید طیف گسترده ای در خصوص روابط اقتصادی بویژه همکاری در زمینه انتقال منابع هیدروکربوری دریای خزر به بازارهای جهانی تبادل نظر شد. در سال 2006 توافقنامه ای بین جمهوری آذربایجان و جمهوری قزاقستان مبنی بر حمایت و ایجاد شرایط برای انتقال نفت از جمهوری قزاقستان به بازارهای بین المللی از طریق دریای خزر و قلمرو جمهوری آذربایجان از طریق دریای خزر به امضا رسید. سیستم باکو-تفلیس-جیهان.
روابط دوستانه نزدیک بین دو کشور عبارتند از “بیانیه روابط دوستانه و مشارکت راهبردی جمهوری آذربایجان و جمهوری قزاقستان” که در 1 مارس 2004 در آستانه امضا شد و “مشارکت استراتژیک بین جمهوری آذربایجان و جمهوری آذربایجان” قزاقستان» در 24 مه 2005 در باکو امضا شد. «معاهده روابط مشارکت و اتحاد». روابط اقتصادی آذربایجان و قزاقستان سابقه طولانی دارد. در مجموع 119 سند دوجانبه بین آذربایجان و قزاقستان امضا شد. این اسناد به توسعه روابط دو کشور در زمینه های مختلف کمک کرد.
سال گذشته حجم مبادلات تجاری بین دو کشور از مرز 330 میلیون دلار گذشت. پیش بینی می شود در سال 2022 این رقم به 500 میلیون دلار برسد. در حال حاضر 165 شرکت قزاقستانی در آذربایجان فعالیت می کنند. در بخش غیرنفتی تاکنون 204.3 میلیون دلار سرمایه گذاری در قزاقستان انجام شده است. 98.8 میلیون دلار آمریکا در این زمینه از قزاقستان تا آذربایجان سرمایه گذاری شده است.
در طول جنگ میهنی، دولت قزاقستان و تمام مردم قزاقستان پای عدالت ایستادند و از مبارزات حق طلبانه کشورمان حمایت کردند. قاسم جومارت توکایف رئیس جمهور قزاقستان نیز در سخنان خود گفت که با الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان به طور منظم در تماس است و روابط دو کشور در سال های اخیر رو به رشد بوده است.
رهبر جمهوری آذربایجان در سخنان امروز خود ابراز اطمینان کرد که روابط دو کشور در آینده با موفقیت ادامه خواهد یافت و روابط دو کشور برادر با موفقیت توسعه خواهد یافت.