سال 2019 قانون «اتباع خارجی و حفاظت بینالمللی» در ارتباط با نحوه اخذ و تمدید اقامت موقت توریستی در ترکیه، به گونهای تغییر یافت که قرار بود این تسهیلات جز برای شهروندان کشورهای عضو سازمان همکاری توسعه و اقتصادی، اتحادیه اروپا، روسیه و چین از یکم ژانویه 2020 بیش از یک سال تمدید نشود.
دولت ترکیه این محدودیت که شامل شهروندان ایرانی هم میشد را بنا به دلیل آغاز شیوع جهانی ویروس کرونا و بسته شدن مرزهای زمینی و هوایی معلق کرد.
اخیرا اسماعیل چاتاکلی، معاون وزیر کشور ترکیه در روزهای گذشته در نشستی با اصحاب رسانه اعلام کرد که در دوره جدید محدودیتها در رابطه با نحوه اخذ اقامت موقت توریستی آغاز خواهد شد.
در این راستا، یکی از منابع آگاه در اداره مهاجرت ترکیه با تایید این خبر اعلام کرد که صدور و تمدید اقامتهای توریستی محدود شده است.
«90 درصد از تقاضاهای تمدید اقامت توریستی پذیرفته نمیشوند»
دراین زمینه، فاتح چایاباتماز، نماینده انجمن صنعتگران و بازرگانان مستقل ترکیه «موسیاد» در گفتوگو با خبرنگار آناتولی با اشاره به آغاز اجرای مصوبه مذکور گفت: «این موضوع به دلیل همهگیری کرونا کنار گذاشته شده بود. ولی اخیر با اعلام معاون وزیر کشور این مصوبه دوباره اجرا خواهد شد. اطلاعاتی که ما کسب کردیم نشان میدهد که از 10 مورد تقاضا برای تمدید اقامت موقت توریستی 9 مورد پذیرفته نمیشود».
«بیش از 80 هزار ایرانی با اقامت توریستی در ترکیه زندگی میکنند»
کارشناس امور مهاجرتی ترکیه با بیان اینکه بر اساس آمار سازمان اداره امور مهاجرت ترکیه حدود 115 هزار ایرانی با اقامت در ترکیه زندگی میکنند، توضیح داد: «حدود 10 هزار نفر از این افراد اقامت دانشجویی، 4 هزار نفر اقامت خانواده و تقریبا 95 هزار نفر اقامت موقت دارند که از بین آنها 80 هزار نفر با اقامت توریستی در ترکیه زندگی میکنند».
چایاباتماز گفت: «اقامت توریستی یکی از 14 نوع اقامت موقت در ترکیه است. دولت میگوید اگر توریستی به کشور آمده پس از پایان بازدید از کشور برای اخذ اقامت بیشتر درخواست دهد، این موضوع باید همزمان به نفع هم مهاجر و هم دولت باشد. این امر میتواند صرفا با اهداف آموزشی و سرمایهگذاری مثل اقامت کاری، تحصیلی و ملکی محقق شود. از این به بعد بیشتر از 6 ماه اقامت توریستی صادر نمیشود و اقامتهای قبلی هم تمدید نخواهد شد».
وی در ادامه افزود: «ما به دارندگان و متقاضیان اقامت موقت توریستی توصیه میکنیم که 4 تا 5 راه بیشتر ندارند؛ خریداری، اشتغال به تحصیل، ثبت شرکت، سلامتی مواردی هستند که میتوانند اقامت بگیرند».
چایاباتماز همچنین در ارتباط با اخذ اقامت با اجاره خانه هم گفت: پیشتر با یک صفحه کاغذ که از مغازههای لوازم التحریر فروخته میشد، تهیه اجاره نامه امکان پذیر بود، اما در دوره جدید این روش نیز تغییر پیدا کرده است. متقاضیان باید با صاحب ملک به دفترخانه ثبت اسناد (نوتر) رفته و در آنجا این اجاره نامه را ثبت کنند.