تعطیلیهای اعمال شده در طول همهگیری ویروس کرونا (COVID-19) مانند بسیاری از بخشهای دیگر، گردشگری را بیتأثیر نگذاشته است. به همین دلیل است که در سال های 2020-2021 تعداد گردشگرانی که به آذربایجان می آیند کاهش شدیدی داشته است. اما پس از همهگیری، با برداشته شدن محدودیتها و باز شدن مرزها، ورود گردشگران به کشور شتاب میگیرد.
بر اساس آمارهای رسمی، یک میلیون و 004.1 هزار گردشگر در ژانویه تا آگوست سال جاری و تنها در مردادماه 172 هزار گردشگر به آذربایجان وارد شده اند. این رقم به ترتیب 2.3 برابر و 2.2 برابر مدت مشابه سال قبل است.
فصل گردشگری بهار و تابستان در حال حاضر به پایان رسیده است و فصل گردشگری پاییز و زمستان آغاز می شود.
آژانس دولتی گردشگری (DTA) به «گزارش» گفت: اقدامات بازاریابی و تبلیغاتی انجام شده از ابتدای سال تاکنون موجب احیای چشمگیر صنعت گردشگری در ماههای تابستان شده است.
بیش از یک میلیون بازدیدکننده خارجی در ماه های ژانویه تا آگوست به آذربایجان سفر کرده اند و مقایسه این رقم با شاخص های سال 2019 حاکی از آن است که گردشگری حدود 50 درصد بهبود یافته است.
میتوان پیشبینی کرد با احتساب ماههای پاییز که منفعلترین دوره گردشگری در سراسر جهان محسوب میشود، تعداد بازدیدکنندگان خارجی تا پایان سال به ۱.۴ میلیون نفر برسد. با این حال، احیای کامل گردشگری به وجود تعدادی از عوامل مهم بستگی دارد. همانطور که همیشه اشاره کرده ایم، وجود پروازهای مستقیم عامل مهمی از نظر دسترسی به خصوص برای بازار آسیا است.
در نتیجه کارهای تبلیغاتی و بازاریابی انجام شده در کشورهای خاورمیانه و خلیج فارس و همچنین در بازارهای پاکستان و هند، در فصل تابستان، از نظر آماری شاهد افزایش تعداد ورودی از این کشورها بودیم. انتخاب این بازارها تصادفی نبود. بنابراین برای بهبودی سریعتر پس از همهگیری، کار تبلیغاتی در بازارهایی که آذربایجان به عنوان مقصد گردشگری شناخته میشود و علاقه بیشتری به کشورمان وجود دارد، تقویت شد. البته وجود پروازهای مستقیم در اینجا به ویژه با کشورهای خاورمیانه تأثیر مثبت خود را نشان داد.
اما باید توجه داشت که فعالیت های بازاریابی مناسب با در نظر گرفتن ویژگی های بازارهای هدف انجام می شود. به عنوان مثال، اگر بخشی از فعالیت های بازاریابی و تبلیغاتی که در فصل پاییز انجام می شود برای جذب گردشگر از بازارهای مربوطه برای فصل زمستان محاسبه شود، برخی برای ماه های بهار و تابستان سال آینده به ویژه برای اروپا برنامه ریزی شده است. گردشگرانی که از چند ماه قبل برای سفر برنامه ریزی می کنند.
DTA همچنین برنامه های خود را برای فصل پاییز اعلام کرد.
«در فصل پاییز، کار برای تقویت بازاریابی و تبلیغات برای بازارهای اروپایی در حال انجام است. معرفی مقاصد گردشگری زمستانی از جمله «شهداغ»، «توفندق» و «آگبولاگ» یکی از محورهای اصلی بازاریابی است. به عنوان مثال در ماه سپتامبر رویداد ویژه ای در لهستان برای معرفی ظرفیت های گردشگری آذربایجان و تشکیل جلسات با فرمت B2B برگزار می شود و همچنین قرار است در نمایشگاه بین المللی گردشگری که در آبان ماه در ورشو برگزار می شود شرکت کنید.
همزمان در جمهوری چک و همچنین در کشورهایی مانند آلمان، سوئیس و اتریش برای افزایش آگاهی از فرصت های گردشگری آذربایجان و برقراری ارتباط بین نمایندگان صنعت، سخنرانی ها و نشست هایی برگزار می شود.
ارتقای فرصت های گردشگری تجاری در بازارهای اروپایی ادامه دارد. به منظور معرفی آذربایجان به عنوان مقصد گردشگری تجاری، در نمایشگاه “IBTM” که آبان ماه در بارسلون برگزار می شود، شرکت خواهیم کرد.
ما فرصتهای گردشگری معده کشورمان را در یک رویداد بینالمللی آشپزی که در تورین ایتالیا در ماه سپتامبر برگزار میشود، تبلیغ خواهیم کرد. امسال نیز در نمایشگاه “بازار جهانی گردشگری” که در لندن برگزار می شود شرکت خواهیم کرد که به طور سنتی صنعت گردشگری جهان را گرد هم می آورد.
با این حال، فعالیت های بازاریابی برای کشورهای خاورمیانه و خلیج فارس از جمله پاکستان، هند و کشورهای CIS در فصل پاییز و زمستان نیز ادامه خواهد داشت.
آگیل آگلاروف، کارشناس گردشگری معتقد است که با وجود افزایش تعداد گردشگران به کشور، بسته شدن مرز نخجوان و ترکیه تأثیر منفی جدی بر این بخش گذاشته است.
«گردشگری آذربایجان در دوره پسابرجام را می توان هم با دوره همه گیری و هم با دوره قبل از آن مقایسه کرد. البته با آرام شدن قوانین در کشورها و باز شدن مرزها، جریان گردشگران همچنان در حال افزایش است. اما هنوز به شاخص های سال 2019 قبل از همه گیری نرسیده ایم.»
من فکر می کنم که با کاهش موارد عفونت در کشورها، افرادی که بر اساس الزامات واکسیناسیون عمل می کنند، به زودی همه محدودیت ها را از بین خواهند برد.
با تمام این اوصاف، شرکت های گردشگری که سفر اتباع این کشور به خارج از کشور به ویژه ترکیه را برگزار کردند، تابستان امسال با مشکلات خاصی مواجه شدند. بدین ترتیب ارزان ترین و سودآورترین پروازها از آذربایجان به ترکیه بر فراز نخجوان انجام شد. گردشگران با هواپیما به نخجوان و از آنجا با اتوبوس به تعدادی از شهرهای این کشور خواهر رفتند. اما بسته شدن ناگهانی مرز نخجوان و ترکیه بدون هشدار از ابتدای تیرماه برای شرکت های گردشگری مشکل ایجاد کرد. شرکت ها مجبور شدند همه بلیت ها را پس بدهند و این باعث ضرر آنها شد. همچنین گردشگرانی که می خواستند از این طریق به خارج از کشور بروند، مجبور شدند به تورهای داخلی روی بیاورند.
عمدتاً گردشگران محلی ما از گابالا، اسماعیلی، شاماخی و غیره دیدن می کنند. در مناطق ما مانند این، آنها ترجیح می دهند 2-3 روز استراحت کنند.
منبع خبر: report.az