در حال حاضر قطارهای سریع السیر در چند جهت در آذربایجان فعالیت می کنند. اما آیا امکان استفاده از قطارهای سریع السیر در سراسر کشور وجود دارد؟ در مورد آن چه باید کرد؟
خبرگزاری «گزارش» تحقیقی در این زمینه انجام داد.
رئوف آقامیرزایف کارشناس حمل و نقل گفت که شرکت راه آهن آذربایجان قراردادی را با شرکت سوئیس Stadler Rail Group برای خرید 10 قطار جدید دیگر امضا کرده است: ” 4 قطار دیزلی، 6 قطار برقی تک طبقه است. قطارهای الکتریکی 2023 قرار است وارد کشور شود قطارهای برقی خریداری شده از “شرکت گروه ریل اشتادلر” در مسیرهای باکو-خردلان-سومگیت، باکو-گنجا، باکو-پیرشاقی-سمگایت مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین در خط راه آهن باکو به گابالا از قطارهای برقی برند «کیس» ساخت شرکت «استادلر» استفاده خواهد شد. علاوه بر این، پیشنهاد شد قطار گنجه تا آگستافا گسترش یابد. یعنی می توان قطارهای پرسرعت را در خطوط موجود راه اندازی کرد. کارهایی برای بهبود زیرساخت های راه آهن موجود انجام شده است، اما هنوز نیاز وجود دارد. راهآهنها در جهت غربی مدرنسازی شدهاند و سیستم تغذیه خط باکو-بویوک کاسیک به تدریج به یک سیستم منبع تغذیه کششی جریان متناوب 25 کیلوولت تغییر میکند.
وی با تاکید بر اینکه کارهای مربوط به جریان متناوب از بیگ کات تا اوجار به اتمام رسیده اما کارهای مربوطه از باکو تا اوجار ادامه دارد، گفت: سیستم تامین برق جریان متناوب منجر به بهینه سازی هزینه ها می شود. علاوه بر این، در مسیر سومگایت-یالاما نیز کارهایی در حال انجام است.
ر.آقامیرزایف با بیان اینکه در حال حاضر تمام توجهات معطوف به احداث خط ریلی هورادیز-آقبند، بردا-اقدام است، گفت: کارهای تعمیراتی در مسیرهای دیگر در حال انجام است. حمل و نقل ترانزیت در سراسر کشور در حال افزایش است. این امر زمینه ای را برای بهره برداری از شبکه راه آهن مطابق با آن تردد محموله و همچنین ایجاد فضای مساعد برای حمل و نقل اولیه آن ایجاد می کند.
به گفته این کارشناس، قطارهای سریع السیر موجود در آذربایجان غیرممکن است که با سرعت بالا حرکت کنند، دلیل این امر نبود زیرساخت های مناسب است. تشکیل چنین زیرساختی مستلزم سرمایه گذاری کلان است: «امروزه یک راه آهن سریع السیر، یک قطار باری ترکیبی و یک قطار مسافربری بر اساس برنامه های مشخصی کار می کنند».
وی با بیان اینکه برای افزایش محدودیت سرعت قطارها در کشور نیاز به راهکارهای مهندسی تکمیلی است، افزود: نباید مانعی در مقابل حرکت قطار با سرعت اصلی وجود داشته باشد، باید در قسمت خاصی فنس کشی انجام شود، نصب زیرزمینی- گذرگاههای روی زمین، گذرگاههای انسان و حیوانات به دستگاههای مهندسی اضافی نیاز دارند. سرعت را می توان در مناطق خاصی تضمین کرد. قطار تندرو با همان سرعت نمی رود، جایی که فرصت باشد می توان آن را کشید. سرعت بین نقاط پایانی مسیر نباید کمتر از 91 کیلومتر باشد. حداکثر سرعت 200اگر بیش از کیلومتر در ساعت باشد، چنین خطی پر سرعت در نظر گرفته می شود. بنابراین با انجام برخی کارهای بهبود می توان این نواحی یعنی محدودیت سرعت در برخی مناطق را افزایش داد. در همین حال، شرکت راه آهن آذربایجان اعلام کرد که میخواهد در آینده نزدیک مسیر باکو – گنجه را 3 ساعته کند. همچنین باید راه حل هایی برای رساندن آن به 3 ساعت وجود داشته باشد. تدابیر امنیتی باید افزایش یابد.»
ووگار بایراموف، اقتصاددان معتقد است که داشتن شبکه حمل و نقل توسعه یافته در مجموع برای توسعه اقتصادی کشور و همچنین از نظر ایجاد اشتغال مهم است: «تجربه برخی کشورها از جمله کره جنوبی و ژاپن نشان می دهد که بالا – خطوط راه آهن تندرو نیز برای ایجاد اشتغال و توسعه مناطق مهم است. از یک طرف، این امر به تنظیم بازار کار کمک می کند، از طرف دیگر، نظارت ما نشان می دهد که در تعدادی از موارد، در برخی از مناطق ما مشکلاتی در تامین تقاضا برای پرسنل ویژه واجد شرایط وجود دارد. این به ویژه به تمرکز پرسنل واجد شرایط در شهرهای بزرگ مربوط می شود.”
وی. بایراموف با تاکید بر اینکه خطوط راه آهن سریع السیر در نهایت امکان اشتغال در این مسیر را فراهم می کند، گفت: “در عین حال شهروندان ما را که در مناطق زندگی می کنند و در شهرهای بزرگ شغل دارند، عملاً هر روز رفت و آمد می کنند، تضمین می کند. کار در شهرهای بزرگ می تواند فرصتی را فراهم کند آذربایجان از نظر سرزمینی یکی از کشورهای نسبتا کوچک محسوب می شود بنابراین می توان از طریق راه آهن پرسرعت زمینه اشتغال را فراهم کرد و همچنین فرصتی برای توسعه بیشتر ایجاد کرد. آمارها نشان می دهد که 70 درصد از گردشگرانی که به آذربایجان می آیند بیش از 10 درصد باکو را ترجیح می دهند، اما وجود قطارهای پرسرعت به آنها اجازه می دهد تا از مناطق ما دیدن کنند.
منبع خبر: report.az